Valitse sivu

Palkanlaskijan ammatillisia haasteita ja kehittymismahdollisuuksia

31.03.2019 | Aallon uratarinat

Tilitoimistoalan ovet avautuivat Minna Koskiselle vuonna 2006, kun hän pääsi vuorotteluvapaan sijaiseksi Tampereen Kirjanpitotoimistoon eli nykyiseen Aallon Tampereeseen.

Aikaisemmin eri alojen työtehtävien parissa työskennellyt Minna kertoo, että ne eivät tuntuneet omalta jutultaan, ja hänellä oli suurempi kiinnostus palkanlaskentaan.

Koskinen on koulutukseltaan asiakaspalvelumerkonomi. Hän on myös suorittanut aikoinaan palkkahallinnon peruskurssin sekä erikseen palkanlaskennan osatutkinnon. Tilitoimiston palkanlaskijat saivat tietää asiasta, ja parin kuukauden päästä he johdon luvalla kaappasivat Minnan palkanlaskijoiden tiimiin. Näin Minna alkoi kiivetä uraportaitaan: palkanlaskijasta palkkahallinnon asiantuntijaksi ja siitä palkkahallinnon tiimiesimieheksi.

”Ennen tilitoimistoalalle tuloani minulla ei ollut minkäänlaista mielikuvaa siitä, millainen tilitoimisto on työpaikkana. Minua vaan kiinnosti palkanlaskennan tehtävät. Ajauduin ja jäin tänne enkä ole koskaan katunut päätöstäni ryhtyä alalle”, Minna Koskinen kertaa palkanlaskijan työn alkua edeltäneitä hetkiä.

Ketterä oppiminen on keino menestyä tilitoimistoalalla

”Onnistuakseen palkanlaskijan tehtävissä pitää totta kai osata palkanlaskennan perusteet, ymmärtää työehtosopimuksia ja lakia sekä osata etsiä tarvittavaa tietoa oikeista lähteistä. Ja jatkuvasti opiskella, opiskella, oppia!”, kertoo hymyillen Koskinen.

Minna pitää sanoistaan kiinni. Hän hakee itselleen vuosittain lisäkoulutusta – viime syksyn kohokohta oli PHT-tutkinnon suorittaminen.

Viiden hengen palkkahallinnon tiimiesimiehenä Minna korostaa, että tilitoimistoala on tietyllä tapaa vaativa työpaikka palkanlaskijalle. Astuttuaan alalle hän ei osannut odottaa sen hektisyyttä.

”Monet pitävät palkanlaskijan työtä paljon helpompana kuin se todellisuudessa on. Harva ymmärtää, minkälaista viidakkoa tämä on”, Koskinen toteaa ja jatkaa:

”Minun mielestäni tiedonjanoinen, oma-aloitteinen ja jatkuvaan oppimiseen valmis henkilö voi menestyä palkanlaskijan työtehtävässä.”

Palkanlaskijan työn imua ja iloa

Minnan mukaan hänen työssään on paljon enemmän positiivisia kuin turhauttavia hetkiä. Uudet asiat, kuten vuoden 2019 alussa voimaan astunut kansallinen tulorekisteri, pitävät hänen mielenkiintonsa yllä ja kantavat pitkälle.

”Parasta on työtehtävien vaihtelevuus. Aina tulee uusia kivoja haasteita vastaan. Asiakkaat esittävät ajoittain yllättäviä kysymyksiä, joihin ei löydy heti vastausta… tai ei ainakaan uskalla vastata heti”, hyvällä tuulella oleva Minna nauraa.

”Tiimimme on aivan loistava! Tämä on yksi syy, miksi olen viihtynyt samassa työpaikassa näin kauan. Meillä on huumorintajuisia, stressinsietokykyisiä henkilöitä, jotka tulevat hyvin toimeen keskenään. Kiitos tilitoimistollemme, joka on työntekijöistään välittävä”, Minna Koskinen kuvaa ja kiittää työympäristöään.

Kiinnostavatko taloushallinnon polttavat aiheet?

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat jatkossa koonnin tämänkaltaisista artikkeleistamme sekä tiedon taloushallinnon keskeisistä ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.

Taloushallinnon aiheita käsitteleviä asiantuntija-artikkeleitamme tuottavat muun muassa talouden, juridiikan ja verotuksen erikoisasiantuntijamme.

  • Tutustu tietosuojaselosteeseen tästä. Voit perua uutiskirjetilauksesi helposti milloin vain.